Parterapi

För många par försvinner närheten, passionen och nyfikenheten på varandra med tiden. De där timmes långa samtalen in på småtimmarna som fanns i början av förhållandet är endast ett vagt minne. Kanske har det blivit svårare att samtala med varandra och ni kanske har börjat fundera på om ni faktiskt har något gemensamt kvar överhuvudtaget. Sexlivet kanske inte fungerar. Svartsjuka och otrohet kan ha ställt till det i relationen och ni har kanske skilda värderingar kring hur man ska leva sitt gemensamma liv eller hur man ska umgås. Kärleken har falnat och det som bundit er tillsammans har försvunnit. Känner ni igen er? Då kanske ni har hamnat i en svacka och behöver hjälp att komma vidare. I sådana lägen kan det vara bra att prata med en utomstående tredje part.


Hur går det till?

Camilla arbetar med parterapi metoden Emotionellt Fokuserad Terapi (EFT). Ni börjar med att boka en provsession där ni har möjlighet att berätta om er relation och tillsammans identifierar vi vad det är som sker i relationen. Vi kan även komma behöva gå igenom anknytningsmönster och vilka försvar ni har i relationen. Tillsammans arbetar vi med att öka förståelsen för varandra och öppna upp kommunikationen er emellan så att ni båda får verktyg för att både uttrycka och lyssna på varandras behov. Precis som vid individuell psykoterapi är det viktigt att ni känner förtroende för terapeuten för terapins framgång. Våga lyssna på er magkänsla. Är ni osäkra går det bra att boka in ytterligare en session så att ni får möjlighet att känna efter en gång till.Hur många gånger tar det?

Precis som vid individuell terapi är det olika för olika par. Vissa par behöver enbart ett enstaka stödsamtal för att få hjälp med att lösa en pågående konflikt, medan andra behöver en längre och mer fördjupad terapi. Vissa problem som uppstår i relationer går inte att lösa över en natt eller enstaka sessioner utan behöver få ta mer tid. För de flesta är en gång per vecka tillräckligt, men för andra kanske det behövs en mer intensiv kontakt med flera tillfällen under en kortare tidsintervall. För andra behövs det kanske mer tid mellan sessionerna, men var tredje vecka eller mer blir snarare stödsamtal än terapi.Hur avslutas terapin?

När ni känner er redo att avsluta terapin bestämmer vi ett sista datum och under de sista sessionerna kommer vi summera, reflektera och avsluta terapin. För vissa par behöver man fasa ut terapin genom att låta det gå längre tid mellan de sista sessionerna för att till sist avsluta helt.